Четете още...
  

Усещане за цвят Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които от незапомнени времена съпътстват живота ни. Цветен живот, розов свят на мечти, дълбоко синьо – това са частички от хилядите асоциации свързани с безкрайното разнообразие от тонове и нюанси. Възприемането на цветовете е един пр...

В някои модни тенденции наричат тъмнокафявите нюанси “новото черно”, тъй като са невероятно стилни и изглеждат страхотно в съчетание с голям спектър от останалите цветове.Плътните и богати шоколадови тонове са предпочетени като цветово решение в интериора на този апартамент. Чудесното разположение н...

Екзотична резиденция в СингапурТази къща, наподобяваща с архитектурата си силует на риба, е проектирана от студио Guz Аrchitects и се намира в Сингапур. Основната идея на архитектите е тази екзотична сграда да осигурява тясно взаимодействие с природата като цяло и в частност с околния пейз...

Интериор на вила в “Магическия остров”Тропическа атмосфера за безкрайна ваканция…Весели, изпълнени с жизненост  цветове,  впечатляващи почти колкото околната изключителна природа – да, дори и без да правим конкретни уточнения, едва ли някой ще се усъмни, че става въпрос за интериор на вака...

Къща като цвете на плажаCasa Folha Като истинско цвете, разцъфтяло на плажа, е тази уникална къща, проектирана от бразилското архитектурно студио  “Mareines + Patalano”.Вдъхновението си за този уникален проект те черпят както от характерния облик на местната бразилска архитектура, така и о...

 
Фън Шуй съвети за кухнята
20.12.2007
Фън Шуй съвети за кухнята

Фън Шуй съвети за кухнята


За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е мястото където храната за обитателите се измива, подготвя, съхранява и приготвя. Кухнята също така е и мястото, което се влияе от майчината енергия на дома. Това е мястото, което обединява всички обитатели и подхранва любовта, разбирателството, търпението и взаимопомоща между тях.

1. Разположете кухнята си в най-отдалечения край на жилището

Най-доброто място за разполагане на кухнята е във вътрешната част на дома. Избягвайте разположение в близост до входната врата, тъй като добрата Чи, влизаща в жилището веднага ще бъде “сготвена”. Вместо това изберете достатъчно отдалечена стая в задната част на дома, където да я разположите.

2. Никога не разполагайте кухнята в северозападния сектор на дома

Тази позиция е известна като “пожар пред портите на рая”. Ефекта може да бъде пагубен и особенно негативен за семейния патриархат. Причината за това е, че северозападния сектор на дома представлява бащата. Освен това символизира мястото, където божествената енергия изтича от дома.

Разполагането на кухнята в Северозападна посока води до ежедневно “разтваряне” на добрия късмет от огъня (печката). Ако все пак кухнята ви вече е разположена в тази позиция, можете поне да преместите печката от северозападната зона на самото помещение. С други думи, преместете всичко, което предизвиква създаването на огнена енергия колкото е възможно по-далеч от този сектор. В противен случай, човекът, който изхранва семейството, може да загуби работата си, да се влоши благосъстоянието му или дори по-лошо - да повлияе на здравето му.

Ако не сте в състояние да направите нищо, за да отстраните този недостатък на кухнята, препоръчително е да поставите самовар (или някакъв подобен съд) пълен с Ян-вода (неподвижна вода) в северозападния ъгъл. Ефектът ще бъде намаляване на влиянието на енергията на огъня. Тези от вас, които живеят в страни с умерен климат, също трябва да спазват това правило.

3. Винаги поддържайте кухнята чиста и добре проветрена

Изключително важно е кухнята ви да бъде достатъчно добре осветена, проветрена и просторна. Свикнете ежедневно да отваряте прозорците и да проветрявате помещението. Ако готвите много, поставянето на абсорбатор ще подпомогне предпазването от натрупване на дим и миризми. Застоялите миризми в кухнята водят до натрупване на негативна Чи и влияят върху късмета на домакинството.

4. Пазете се от тоалетни разположени в близост до кухнята

Ако близо до кухнята ви е разположена тоалетна, винаги дръжте вратата й затворена. Освен това вратата на тоалетната и печката не трябва да са разположени една срещу друга, тъй като това ще окаже негативно въздействие върху приготвянето на храната, а резултатът ще бъде лош късмет за семейството. Препестете печката си далеч от подобна позиция.

5. Скрийте кошчето за боклук

Кошчетата за боклук съдържат гниещи и ненужни неща излъчващи застояла и нежелана Чи енергия. Скрийте ги далеч от кухнята, където приготвяте храната за семейството си. Изкарайте ги отвън, ако имате тераса или двор или си вземете от онези кошчета, които се монтират на вътрешната врата на кухненските шкафове. Така, затваряйки вратата ще скривате боклука.

6. Избягвайте несъвместими (противоположни) елементи

Във всяка кухня има вода и огън. Мифката и хладилника са представители на елемента вода, а печката, скарата, фурната са представители на елемента огън. В комбинация те са несъвместими елементи, които могат да причинят неприятни кавги между членовете на семейството. За да избегнете това разположете огнените и водните уреди колкото се може по-раздалечени. Освен това се убедете, че не са поставени директно едни срещу други, защото това е дори по-лошо от последователното им подреждане на една страна.

7. Позициониране на огнената уста за повишаване на благосъстоянието

Благосъстоянието на членовете на семейството се влияе най-много от местоположението на печката, фурната или печката за приготвяне на ориз. Това местоположение се определя по “компаса Ба-Гуа” и се свързва с индивидуалните добри и лоши посоки на членовете на семейството. Този индивидуален метод е много мощен, а класическата фън шуй школа, която го прилага е доказала неговата ефективност и бързодействие при трансформирането на личния късмет.

Според Ба-Гуа, захранването с електричество (или друг алтернативен източник, като газова бутилка) на печката/фурната, в която се приготвя храната на отделния индивид, трябва да е разположено в някоя от неговите положителни посоки. Например, ако според Ба-Гуа една от вашите положителни посоки е Север, то контакта, на който е включена печката, трябва да е разположен на северната страна.

Изпълняването на това важно правило във фън шуй често е много трудно, тъй като отделните членове на семейството имат различно число Гуа, респективно различни добри и лоши посоки. Ако вашият случай е такъв следвайте положителните посоки на главата на семейството. Посоката на мъжа винаги е по-важна и с по-голям приоритет пред тази на жената.

За тези от вас, които държат много на равенството между половете, Лилиян Ту предлага едно решение, което е приложила в собствения си дом. Тъй като двамата със съпруга й имат противоположни добри и лоши посоки, като нейната най-добра е най-лошата за съпруга й и обратното, тя е поставила две печки за приготвяне на ориз - по една за всеки от тях.

8. Енергетизиране на други елементи в кухнята

Ако желаете да направите по-фина настройка на енергиите в кухнята трябва да проверите своите най-добри посоки свързани с подобряване на благосъстоянието, здравето, успешните взаимоотношения и повишаване на късмета. След тяхното определяне можете да поставите печката си така, че контакта за нея да е разположен в една от тях, като прецените какво точно искате да постигнете. Ако се стремите да подобрите здравословното си състояние, то контакта трябва да е разположен с лице към зоната на Небесния доктор, ако искате да подобрите любовния си живот - търсете зоната на взаимоотношенията. Важното е да определите какво точно искате да постигнете с позиционирането на печката. Ще бъдете изненадани колко могъщи са деветте зони в кухнята ви.

9. Избягвайте приборите за еднократна употревба

Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба в ежедневието си. Няма проблем ако сте организирали градинско парти на лунна светлина и не желаете “сребърния” ви комплект да изчезне, но редовното хранене по този начин програмира тенденция към спад на благосъстоянието в бъдеще. Създава се негативна енергия, предполагаща недостатъчни средства за закупуването на прилична посуда.Десетте минути вповече, които ще загубите за измиването на съдовете си заслужават труда.

Фън Шуй съвети за кухнята - една статия на Лилиян Ту


Източник: www.gotvarstvo.georgievi.net

Актуално

Референции

от наши клиенти
Разгледайте референциите от нашите клиенти.

За контакт

с нашите специалисти
3D дизайн

GSM: 0878 311 513
email: 3d@irisdesign.bg