Четете още...
  

Данните от всякакъв вид се разбират по-лесно, когато ги видим. Следващите диаграми показват ръста на облигациите за определен период от време. Шестте варианта са практически идентични: еднакви ленти, еднакви данни, еднакви размери - дори пропорциите са еднакви. Всяка бе създадена, ползвайки само ин...

12345 Да си сушиш чиниите… в градинка! — Сушилник, саксия и още нещо… Във всяка кухня, независимо дали има миялна машина или не, почетно ...

Хол под открито небе При това с вградено джакузи - истински лукс в градската среда Калина Константинова   Интериорни дизайнери Ян Алт и Уши Тамборело, Снимки Zoeppritz Ян Алт е млад дизайнер, който от 2001 година е артистичен директор на германската марка за интериорен те...

Една история за стар гараж и неговото различно бъдещеИнтериор на малко градско жилищеЕдва ли някой ще повярва, че този кокетен малък мезонет всъщност до неотдавна е бил стар неизползваем гараж и хоби-работилница към него.Какви са точно причините за смяната на предназначението на постройката не е и н...

Летят пеперуди... в интериора!Идеи за декорация под знака на нежна романтикаЛято, ваканционно настроение, волно безгрижие, ярко слънце, цветя в изобилие и разбира се, пеперуди! Нежни, ефирни, великолепни създания, на които всички се радваме искрено и тъжим за мимолетната им красота! В големия град, ...

 
Хватки "Светлина"

Хватки "Светлина"

или как да превърнем светлината в наш съюзник
в различните типове интериорни обекти

(Снимковите изображения са закупени от Image Bank, тяхната цел е само да създадат атмосфера и да онагледят дадените примери. Всяка прилика с конкретни лица и обекти е случайна.)

Знаете ли, за един миг, с един поглед колко различни елемента може да види човек (да възприеме мозъка му)? Данните показват, че са един милион и половина. Да, статистиката е смайваща, ако се чудите как е възможно това, просто хвърлете един поглед към гледката от The view, ресторанта на последния етаж в един от трите небостъргача до НДК и ще си онагледите примера. Доказано е също, че над 90% от информацията, която човек възприема е п

 

рез очите, само 10%, чрез другите си сетива, като звук, аромати и телесни усещания. А 80% от мотивацията на човек  да предприеме конкретно действие също е оптично стимулирана. Ето защо е толкова важно, продуктите и артикулите в търговските обекти да бъдат добре осветени, за да бъдат видяни, пожелани и закупени от крайният потребител на нашите клиенти.

 

Светлината е основен фактор за привличане на клиенти и може да доведе до драстично увеличаване на оборотите. Ще ви дам конкретен пример с верига пекарни Аполония в Гърция, които са инвестирали 35 000 евро само в един от обектите си. Някой от вас може да каже, че това не е голяма сума за осветление, но всъщност тя е нехарактерно висок бюджет за осветление за такъв тип обект - пекарна. Собствениците на Аполония са осъзнали ползите от правилно подбраната като характеристики светлина, съответно правилното позициониране на осветителите. Например, ръженият хляб е осветен в близък план от горният ред стелажи с разпръсната топла жълта светлина, тя подсъзнателно променя възприятията ни и ни дава топлото усещане за пещ, визията на прясно изпечен хляб със златиста коричка. Черните хлябове пък са осветени от по-голяма дистанция, така че да има хвърлена сянка, за да се повиши контрастта и черният хляб да изглежда категорично черен, да няма съмнения и да бъде лесно разпознаваем от ценителите на черен хляб.  Топ продукта на веригата пекарни, освен, че е позициониран на специално проектиран подиум, за да е по-високо от останалите артикули е и осветен със силна и насочена светлина, която го превръща в акцент, позиционира го като по-специален, а месечните отчети показват, че е най-купуваният артикул в обекта.

Осветителните тела, на които се разчита за основна осветеност в пекарната са с възможност за приглушаване на светлината, съобразно факторите отвън - дали е ден или нощ, в зависимост от сезона – слънчево и топло лято, свежа и светла пролет, мрачна и дъждовна есен или снежна и бяла зима. Главната цел  е обекта да остане неповлиян от капризите на времето и метеорологичните условия навън и винаги да грее и да е добре осветен с усещане за дневна, мека светлина.

 

Фасадите и витрините на магазините и ресторантите също не бива да бъдат пренебрегвани, препоръчително е да бъдат добре осветени, за да са видими и откриваеми, а според стила на интериорния дизайн на търговският обект и вида на предлаганите в него продукти или услуги, е добре да бъде съобразена и концепцията на фасадното осветлени

 

 

е.

 

Фасадата на даден ресторант, кафене, магазин или хотел е неговата визитна картичка на улицата. И умело обмисленото и реализирано атрактивно осветяване е най-добрата му реклама, дори и през нощта.В подкрепа на факта, че сме подвластни на светлината и дори без да осъзнаваме тя ни въздейства и може да промени нагласата и настроението ни, ще спомена нощните клубове. В заведенията тип бар осветлението е доста приглушено за да може човек да се отпусне и да релаксира след тежък ден. И точно обратното, в  банките и офисите е добре работните помещения да бъдат силно осветени, да няма недостиг на светлина, така работещите там са по-концентрирани, по-ефективни, по-жизнени. Да се върнем към нощните клубове с многоцветни, мигащи и рязко сменящи се ефектни светлини и прожектори. Как ни въздейства то? Повишава адреналина, желанието за движение, променя зрително усещането за пространство, прави го различно и създава парти настроение.

 

 

 

Друг тип помещения изискващи специално съобразено осветяване са зъболекарските кабинети. Предвид спецификата на дейността и това, че работата на стоматолога се основава на точността на манипулацията, работейки с много малки части на много малка площ, тя трябва да бъде много ярко осветена,  за да се виждат всички детайли.  Тази светлина е съобразена и идва от вграденото осветление в специализираното стоматологично оборудване. Изключително важно е, в кабинета на стоматолога, да няма рязка граница между професионалното му осветление и светлината заложена като основна за помещението. Рязък контраст между осветяването на работната зона и обграждащата среда би довело до натоварване на очите, бърза умора и главоболие. Трябва да се избягват бликовете и хвърлените сенки. При помещения с високи тавани се препоръчва монтиране на допълнителни стенни светло-източници насочени нагоре и чрез отражение от тавана да се постигне общо и равномерно осветяване на цялото помещение.

 

В съвременното строителство на частни жилища, в едно и също помещение се съчетават зони с различна функция. Обикновено дневната, помещава в себе си - кухненски бокс, трапезарна зона и зона мека мебел. Затова е препоръчително осветлението да бъде комбинирано, да се заложат различни светлоизточници с възможност за отделно включване и регулиране на осветеността им в зависимост от нуждите на съответната зона, дали се използва в светлата или тъмната част на денонощието и в синтез с навиците и начин на живот на обитателите.

Желателно е да се предвиди силно и равномерно осветяване над работния плот в кухненският бокс. Идеално място за позициониране на осветителите е например дъното на горният ред шкафове. Така домакинята ще има добра видимост приготвяйки заготовките за предстоящото хранене.

Важно е да има добро осветяване и над трапезарната маса. Например добър вариант е използването на висящи тела, монтирани централно над масата на подходяща височина от плота за хранене, така че ястията да се виждат добре без крушките на осветителните тела да осветяват зловещо отгоре главите на седналите около масата или да им блести в очите.

Скритото индиректно осветление в зоната на дивана е чудесна опция за създаване на приглушена и спокойна атмосфера, подходяща както за романтични вечери и споделяния, така и за релаксиращо потапяне в сюжета на хубав филм или домашно кино.

Прекрасно е, че 3D софтуера в днешно време ни дава възможност интериорният проект почти напълно да пресъздаде усещането и осветлението в помещенията. Компютърните симулатори са създадени на база на физичните свойства на светлината. Те използват математически алгоритми, които симулират реалното осветление. Крайната цел е , чрез 3D визуализацията онагледяваща идеите на интериорния дизайнер, крайният клиент да добие почти реална представа за резултата, който ще се получи при изпълнението на проекта.

 

Автор:

Вероника Илиева,
Управител IRIS DESIGN

Актуално

И какво като вали?!

Една колекция, вдъхновена от бъдещето

Референции

от наши клиенти
Разгледайте референциите от нашите клиенти.

За контакт

с нашите специалисти
Интериорен дизайн

GSM: 0878 311 513
email: interior@irisdesign.bg