Четете още...
  

“Яба, даба, дуууу...Уилма, къде си?”Ексцентрична къща като за  семейство ФлинстоунАко симпатичното семейство Флинстоун, очаровало милиони почитатели по целия свят, можеше да избира къде да живее, вероятно би предпочело тази къща в Малибу вместо своята в Бедрок!И макар къщата да изглежда като де...

Сами със себе си извън светаКътчета за релакс и „нищоправене” в интериораВ окото на бурята, завихрена от тайфуна на ежедневните ангажименти и бурните ветрове на неизбежните битовизми, всеки от нас си мечтае да избяга от всичко това поне за един, единствен час.Да емигрира далеч от шума и суетата, да ...

Параванът – екзотичен интериорен детайл Далеч в древността като част от традиционното обзавеждане в Китай се появява параванът. Първоначалната функция на този аксесоар е да огражда и отделя някое свято място в храма или дома.Столетия по-късно параванът излиза на мода в Европа. Практическото му ...

Естественият цвят на кълчищата /1/ е обикновен, приятен фонов цвят. Можете да сътворите различни дизайни с този тон като основа. Подобни цветове се свързват с по-простия начин на живот, характерен за прединдустриалната епоха. Комбинирайте тази палитра с естествени материали и тъкани. В б...

Масичките за кафе са от тези мебели, които присъстват във всеки дом по света. Те са толкова популярни, че търсенето на нови и различни от стандартните овални или правоъгълни форми е голямо предизвикателство за мебелните дизайнери.Малките масички са толкова практични, че отдавна са напуснали хол...

 
Интеграция на природата в интериора

Интеграция на природата в интериора

Съюз на старо и ново при реконструкция на  къща в Сидни

Как се заличават разликите между различни архитектурни епохи и се осъществява хармоничен съюз между старо и ново, става нагледно ясно от преустройството на тази къща в покрайнините на Сидни, Австралия. Автори на интересното преобразяване са архитектите от студио MCK Architects.

Старата къща е била със съвсем скромни размери, наподобяваща повече на лятно бунгало, но с течение на времето става твърде тясна за семейството на собствениците, които решават да разширят сградата, за да се осъществи още и по-добра връзка с красивата градина в задния двор.

Всъщност, точно градината става опорната точка, около която се изгражда новото архитектурно решение, в чийто фокус застава внушителен къс скала.

Архитектите решават да запазят максимално допустимото от старата постройка, но за изграждане на разширението се налага да отстранят задните помещения и на практика от някогашната къща остава предната фасада и обширно входно антре на мястото на предишната трапезария.

 

Визията на новото разширение на сградата е напълно в духа на съвременните минималистични архитектурни тенденции – строги геометрични форми и богато остъкляване на фасадите, наложено от стремежа да се търси пряко взаимодействие с градината. Обединяващ елемент между старата и новата сграда става облицовката с графитено сив камък.

Теренът е с изявен наклон, поради което първото ниво на новата пристройка се явява като продължение на второто ниво на първоначалната сграда. Това ниво е почти изцяло сгушено сред богатата растителност в градината на хълма и няма никакво взаимодействие с улицата отпред. На практика, от улицата се минава през градината, влиза се през основния вход в антрето, а оттам нататък вече е новата част на сградата.

 

Кликнете върху снимките за да ги видите в голям формат¬

 

Основна характерна особеност на дневната зона е двойната височина и панорамните прозорци, чрез които голямата скала в задния двор става основна декорация на помещението.

Връзката между интериора и екстериора е толкова силна, че макар и когато са вътре, собствениците не са лишени от ни най-малка част от красотата на заобикалящия ги пейзаж.

 

На първото ниво освен дневната зона с кът за отдих, място за хранене и кухня, е разположена и стаята на сина-тийнейджър, която има и самостоятелен вход откъм градината.

На второто ниво е родителската спалня, към която има кабинет и голяма библиотека-галерия, разположена в скосените ниши, образувани от покрива на старата сграда. Всички помещения са с изглед към градината и се радват на  изобилие от слънчева светлина и естествена вентилация. На всяко ниво има и по една баня, като родителската е с доста футуристичен дизайн, дължащ се огледалните стени.

Към градината са изградена кътчета за отдих на открито край малкото декоративно езерце, които привличат съседите за доста чести гостувания.

 

Кликнете върху снимките за да ги видите в голям формат¬

  

Умелата симбиоза между старо и ново превръщат тази къща в модерно и комфортно място за обитаване с едно голямо предимство сред сходни образци – пълното присъединяване на екстериора към интериорното решение.

За повече информация:

източник :  www.jilishta.com


Актуално

Къща като кораб

Архитектурна форма извън рамките на стандарта

Референции

от наши клиенти
Разгледайте референциите от нашите клиенти.

За контакт

с нашите специалисти
Графичен дизайн

GSM: 0878 311 513
email: graphic@irisdesign.bg